Press  »  Zabrinutost zbog rastuce moci Google-a, Yahoo-a i MSN-a.

Asocijacija mladih novinara Crne Gore. Zabrinutost zbog rastuće moći Google-a, Yahoo-a i MSN-a. Asocijacija mladih novinara Crne Gore. June 29, 2006.

Zabrinutost zbog rastuće moći Google-a, Yahoo-a i MSN-a.

MEDIJSKE stručnjake zabrinjava utjecaj Googlea, Yahooa i MSN-a preko kojih se obavlja više od 90 posto pretraga na Internetu te smatraju da je takva koncentracija moći nezamisliva u klasičnom medijskom sektoru.

Marcel Machill, njemački profesor novinarstva na fakultetima u Leipzigu i Dortmundu, kako je izvijestio "Glas Amerike" na internetskim stranicama, strahuje da bi te tvrtke svoje pozicije mogle zloupotrijebiti manipulirajući rezultatima pretraga.

"Važno je da ne dopustimo da njihova moć raste nekontrolirano", rekao je na kraju dvodnevne konferencije u Berlinu na koju je zaklada Friedrich Ebert pozvala stručnjake iz Amerike, Švicarske, Norveške, Španjolske i Grčke.

Po travanjskom istraživanju Comscore Networka, gotovo 700 milijuna osoba starijih od 15 godina koristi usluge Interneta, najviše u Americi 152 milijuna i Kini 72 milijuna. Microsoft ima 538 milijuna korisnika, a Google i Yahoo 495 odnosno 480 milijuna.

Govoreći o etici pretraživačkih tvrtka Hendrik Speck iz njemačke Udruge za unaprjeđenje pretraživačkih tehnologija rekao je da je ono što rade "webmasteri uključujući i googleove analitičare moderni oblik prostitucije - prostitucija podataka".

Većina stručnjaka smatra da vlade moraju biti upoznate s načinom na koji pretraživačke kompanije poslužuju korisnike informacijama te da trebaju imati mogućnost dodatnoga reguliranja njihova rad ako se to pokaže potrebnim.

Predstavnici Googlea i Yahooa smatraju da za to nema potrebe kao ni razloga za strah od potencijalnih manipulacija rezultatima pretraga.

Contact

Professor Hendrik Speck. 2007.

Prof. Hendrik Speck
University of Applied Sciences Kaiserslautern
Department of Computer Sciences
Amerikastrasse 1
66482 Zweibrücken
Germany

Office: Building O, Room O 017

E-Mail: Hendrik.Speck  (at) hs-kl (dot) de
Phone: +49 631 3724 5360

Call Prof. Hendrik Speck with Sykpe Chat with Prof. Hendrik Speck

See Xing Profile of Prof. Hendrik Speck See Projects and Programs of Prof. Hendrik Speck

* Click here to View larger map.