Press  »  Harc az adatgyüjtés ellen. Kitiltották a Google-t egy német kisváros utcáiról.

Rimaszombati, Andrea. Harc az adatgyűjtés ellen. Kitiltották a Google-t egy német kisváros utcáiról. Hetek. November 07, 2008. No. 45/XII.

Harc az adatgyűjtés ellen. Kitiltották a Google-t egy német kisváros utcáiról.

Miután egy sor különleges autó jelent meg az utóbbi hónapokban német városok utcáin tizenegy lencsés, 360 fokban fotózni képes kamerákkal a tetejükön, oldalukon pedig Google felirattal, egy alig ötezer lakosú észak-német kisváros, Molfsee szembeszállt az amerikai „adatóriással”, és közlekedési rendeletekre hivatkozva egyelőre sikeresen kitiltotta utcáiról a Google legújabb projektjét, a Street View-t.

A jelenlegi vita amiatt robbant ki, hogy a Street View a Google Map legújabb extra szolgáltatásaként már azt is lehetővé teszi, hogy segítségével nemcsak az úti célul választott helység térképét töltheti le a felhasználó, hanem akár virtuális városnézésre is lehetőség van az Astrákra szerelt kamerákkal készített fotók segítségével. Molfsee, illetve a Schleswig-Holstein szövetségi tartomány vezetői azonban egyre inkább aggódnak a térség lakosainak privát szférájáért.

Peter Schaar, Németország szövetségi adatvédelmi biztosa szerint a felvételeket nem nehéz összekapcsolni műholdas felvételekkel, illetve olyan egyéb személyes adatokkal, amelyek az interneten rögzítésre kerültek. Ebben az esetben pedig elég lehet egy közeli kép, hogy a fényképen látható ház tulajdonosának bankja például megemelje a jelzálog-kölcsön kamatát a ház állapotára hivatkozva, vagy akár betörők is használhatják a felvételt egy rablás megtervezéséhez.

A Schleswig-Holstein tartományban politikai kérdéssé vált Street View azonban csupán a Google-birodalom egy kis darabját képviseli. Az amerikai cégcsoporton belül megtalálhatjuk az igen népszerű Gmail szolgáltatást, a YouTube videófeltöltő oldalt, sőt a cégnek van már saját webböngésző szoftvere is. Emellett köztudott, hogy a levelezőprogramban a rendszer automatikusan rákeres a szövegben bizonyos kulcsszavakra, amelyekhez a képernyő jobb oldalán azonnal reklámokat jelenít meg – így azonnal pénzre válthatóvá válnak akár egyszerű privát üzenetek is, természetesen nem a felhasználó, hanem a Google számára, amely csak a tavalyi évben több mint 16 milliárd dolláros bevételre tett szert.

A kaiserslauterni Alkalmazott Tudományok Egyetemének professzora, Hendrik Speck szerint az egyes titkosszolgálatok a Google-hoz képest olyanok, mint „a szociális gyermekvédelmi programok”, ha azt nézzük, hogy mi mindent tudnak már rólunk. Ezeknek az információknak a mennyiségével pedig arányosan nő az értéke is, mivel „minél több adatot gyűjt be a Google a felhasználóktól, annál magasabb árat kérhet a hirdetésekért”.

De vajon mit mond minderre a Google? Peter Fleischer, az adatgyűjtő óriás „globális titoktartási tanácsadója” szerint meg kell találni az egyensúlyt az internet és a tudomány fejlődése által diktált nyaktörő tempó, valamint a jogi rendszer tehetetlensége között. Ez az egyensúly számukra azt jelenti, hogy a Street View számára készített felvételeken kitakarnak minden olyan jelzést, ami beazonosíthatóvá tehet bármilyen magánszemélyt vagy magántulajdont – beleértve ebbe az arcok kitakarását is, amennyiben a felhasználó megtalálja magát a felvételen, és ezt külön kéri.

Fleischer szerint a Google „adatokat gyűjt, de semmi olyat, ami azonosítja az egyes személyeket”. Gerald Reischl, a Google-csapda cí­mű német nyel­vű könyv szer­zője szerint azonban ha a felhasználó nem is osztja meg a levelező programban vagy a YouTube-on a személyes adatait, a Google Analytics nevű programmal végül mégis minden a konszern kezébe kerülhet. Ez az ingyenesen letölthető szoftver ugyanis elérhető minden olyan weboldal-tulajdonos számára, aki követni szeretné a felhasználói szokásokat az oldalán. Az adatokat természetesen a Google tárolja. A szoftver ellen Észak-Németországban hivatalosan is támadást intézett a Schleswig-Holsteini Független Állami Adatvédelmi Ügynökség, mivel a program a felhasználók tudta nélkül begyűjtött adatokat azonnal Amerikába továbbítja. „Ez pedig megsérti azokat az adatvédelmi törvényeket, amelyek azokat védik, akik az interneten böngésznek.”

Fleischer bepillantást enged a jövőbe is: a cég legújabb fejlesztése a Google Health nevű szolgáltatás, amely a felhasználók egészségügyi adatainak kezelését végzi. Ezeknek az adatoknak a sorsáról azonban a legfelelőtlenebb felhasználó is elgondolkodik, ezért aztán a Google egy független bizottságot kért fel, hogy véleményezze a szolgáltatás kísérleti fejlesztését. A bizottság tevékenysége jelenleg korlátozott, de felvetette a kérdést, hogy vajon mi a helyzet a cég többi szolgáltatásában tárolt adatokkal, amelyek egyelőre nem vizsgálhatók. Ez is csak alátámasztja a német adatvédelmi ügynökség vezetőjének, Tilo Weichertnek véleményét: „A felhasználók meztelenül állnak előttük, a Google pedig csak azt veszi ki adatkezelési portfóliójából, amit feltétlenül muszáj, és ezt is csak nyomás hatására.”

Contact

Professor Hendrik Speck. 2007.

Prof. Hendrik Speck
University of Applied Sciences Kaiserslautern
Department of Computer Sciences
Amerikastrasse 1
66482 Zweibrücken
Germany

Office: Building O, Room O 017

E-Mail: Hendrik.Speck  (at) hs-kl (dot) de
Phone: +49 631 3724 5360

Call Prof. Hendrik Speck with Sykpe Chat with Prof. Hendrik Speck

See Xing Profile of Prof. Hendrik Speck See Projects and Programs of Prof. Hendrik Speck

* Click here to View larger map.