Press  »  Berlin – medijski eksperti o rastućoj moći Google-a, Yahoo-a i Microsoftovog MSN-a.

Miliša, Linda. Berlin – medijski eksperti o rastućoj moći Google-a, Yahoo-a i Microsoftovog MSN-a. Voice of America. June 28, 2006.

Berlin – medijski eksperti o rastućoj moći Google-a, Yahoo-a i Microsoftovog MSN-a.

Preko Googlea, Yahooa i MSN-a obavlja se preko 90 posto svih pretraga na webu; izravno preko njihovih trazilica ili neizravno preko sajtova koje koriste njihove tehnologije. Utjecaj ovih kompanija zabrinjava strucnjake koji naglasavaju da je takva koncentracija moci nezamisliva u klasicnom medijskom sektoru. Njemacki profesor novinarstva na fakultetima u Leipzigu i Dortmundu Marcel Machill strahuje da bi ove tvrtke svoje pozicije mogle zloupotrijebiti manipulirajuci rezultatima pretraga.

"Vazno je da ne dopustimo da njihova moc raste nekontrolirano," rekao je u Berlinu na kraju dvodnevne konferencije na koju je ugledna zaklada Friedrich Ebert pozvala strucnjake iz Amerike, Svicarske, Norveske, Spanjolske I Grcke. Prema travanjskom istrazivanju Comscore Networka, gotovo 700 milijuna osoba starijih od 15 godina koristi usluge interneta. Najvise u Americi 152 milijuna i Kini 72 milijuna. Microsoft ima 538 milijuna korisnika, a Google i Yahoo 495 odnosno 480 milijuna.

Govoreci o etici pretrazivackih kompanija Hendrick Speck iz njemacke Udruge za unaprijedjenje pretrazivackih tehnologija kazao je da je ono sto rade "webmasteri ukljucujuci i googleove analiticare moderni oblik prostitucije – prostitucija podataka". Misljenje je vecine strucnjaka da vlade ne samo da moraju ostati upoznate s nacinom na koji pretrazivacke kompanije posluzuju korisnike informacijama , nego trebaju imati I mogucnost da dodatno reguliraju njihov rad ako se to pokaze potrebnim.

Predstavnici Google-a i Yahoo-a smatraju da za to nema potrebe. Jednako niti razloga za strah od potencijalnih manipulacija rezultatima pretraga. "Oni su odredjedni matematickom formulom," rekao je glasnogovornik Googlea Stefan Keuchel. Obje tvrtke zbog konkurencije odbijaju otkriti svoje formule naglasavajuci da se u utvrdjivanju rezultata koji se pojavljuju pridrzavaju lokalnih zakona. Istim objasnjenjenjem pravdaju i svoj pristanak na cenzuru interneta u Kini.

Contact

Professor Hendrik Speck. 2007.

Prof. Hendrik Speck
University of Applied Sciences Kaiserslautern
Department of Computer Sciences
Amerikastrasse 1
66482 Zweibrücken
Germany

Office: Building O, Room O 017

E-Mail: Hendrik.Speck  (at) hs-kl (dot) de
Phone: +49 631 3724 5360

Call Prof. Hendrik Speck with Sykpe Chat with Prof. Hendrik Speck

See Xing Profile of Prof. Hendrik Speck See Projects and Programs of Prof. Hendrik Speck

* Click here to View larger map.